Σελιδες

Wednesday, June 27, 2012

Desmond Lachman: Η ιδανική λύση για την Ελλάδα είναι να σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ και να προχωρήσει προς το δικό της νόμισμα


Συνέντευξη στην Δέσποινα Συριοπούλου*

“Η Ελλάδα θυμίζει την Αργεντινή, πριν την χρεοκοπία” εκτιμά ο Desmond Lachman, στέλεχος του American Enterprise Institute της Washington, στην συνέντευξή του στον «Ε», προτείνοντας ως ιδανική την λύση της εξόδου από την ζώνη του ευρώ, προκειμένου το μέλλον της Ελλάδας να είναι ευοίωνο. Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, εκφράζει την βεβαιότητά του ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ-ΕΕ, δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι ακόμα και αν χαλαρώσει η πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει είναι απλά ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας. 
 
Για τον αμερικανό οικονομολόγο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στο δικό της νόμισμα, αν συνοδεύεται από την αντίστοιχη υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την ελπίδα.
Πώς είδατε το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 17 Ιουνίου;

Το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό, υπό την έννοια ότι ήταν καλύτερο από την εναλλακτική λύση που υπήρχε, αλλά δεν το βλέπω ως εκλογή ενός κοινοβουλίου που έχει την επαρκή δύναμη να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες το ΔΝΤ και η ΕΕ περιμένει από την Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία με την τρόικα, ίσως και στο πλαίσιο της παράτασης του χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας;

Αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την κοινή συναίνεση, την οποία το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι προετοιμασμένοι να έχουν προς την Ελλάδα. Θεωρώ ότι θα το κάνουν, αλλά αυτή η συναίνεση θα είναι σχετικά περιορισμένη. Συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας, είναι πιθανόν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο περισσότερο χρόνο, ώστε να πετύχει τους στόχους, αλλά ωστόσο θα εξακολουθούν να περιμένουν πολλά από την Ελλάδα στην σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, των διαφόρων δομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα θα μπορέσει πολιτικά να κάνει αυτό που το ΔΝΤ ζητά, δεδομένου ότι η Ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει βαθύτερη ύφεση από ότι στο παρελθόν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο πρακτορείο Bloomberg δηλώσατε ότι η Ελλάδα κερδίζει απλά χρόνο, ότι θα χρεοκοπήσει και ότι θα βγει από το ευρώ…

Βασικά αυτές είναι οι απόψεις μου από το 2010. Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες ανισορροπίες σε ένα πολύ σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτές τις ανισορροπίες, χωρίς η οικονομία να οδηγηθεί σε μια βαθιά ύφεση. Και όταν αντιμετωπίζεις την ύφεση, μπαίνει βαθύτερα σε ένα χειρότερη πηγή αρνητικών κύκλων. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπω αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Το βασικό σημείο που θα έθετα είναι το εξής: η πολύ μεγάλη δημοσιονομική λιτότητα έχει ήδη κάνει την ελληνική οικονομία να βρίσκεται υπό κατάρρευση, η οικονομία βρίσκεται 16% κάτω, και θα συρρικνωθεί ακόμα 7% το 2012. Και τώρα αυτό που το ΔΝΤ και η ΕΕ θα ζητήσουν από την Ελλάδα είναι ένα ακόμα 5,5% του ΑΕΠ, ίσως όχι στα επόμενα δυο χρόνια, όπως συζητήθηκε, ίσως στα 3. Αυτό που λέω είναι ότι αν μια οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, θα συρρικνώσει την οικονομία ακόμα περισσότερο και αυτό που είδατε στις εκλογές της Κυριακής ήταν μια πραγματική αντίσταση στην συνεχιζόμενη λιτότητα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορείς να οδηγείς την οικονομία σε ολοένα βαθύτερη ύφεση, και σε αυτό βασικά οδηγεί η πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ την Ελλάδα, οπότε έχει δυο πιθανότητες ή να χρεοκοπήσει ή να βγει από το ευρώ.

Ποια θεωρείτε ως καλύτερη λύση για την Ελλάδα;

Η ιδανική λύση για την Ελλάδα είναι να σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ και να προχωρήσει προς το δικό της νόμισμα, ακολουθώντας τον κατάλληλο τρόπο. Δεν είμαι σίγουρος αν η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και με στρατηγικής σημασίας διεθνή υποστήριξη που θα δώσει εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα. Διαφορετικά, αν παραμείνει με τις ίδιες πολιτικές (που είναι τώρα), υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Η χώρα ήδη βρίσκεται σε βαθιά οικονομική δυσπραγία, που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, και αποτελεί μια πολιτική δίχως ελπίδα.

Την περασμένη εβδομάδα σε συζήτηση στο Ινστιτούτο Brookings δώσατε στην Ελλάδα τρεις με έξι μήνες να εγκαταλείψει το ευρώ. Το είπατε πριν τις εκλογές. Υποστηρίζετε το ίδιο και σήμερα;

Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις το χρονοδιάγραμμα, αλλά προσωπικά έχω όλα τα σημάδια που δείχνουν το φινάλε. Έχεις την πλειοψηφία του λαού να δείχνουν ότι δεν αποδέχεται την λιτότητα, έχεις την αντιπολίτευση που θα αντιτίθεται. Υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες που πραγματικά ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οπότε τι θα κάνεις; Αν πιέσεις την οικονομία παραπάνω από 6 μήνες, τέτοιου είδους πολιτικές θα χειροτερέψουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Από την εμπειρία μου, η Ελλάδα μοιάζει πάρα πολύ με την Αργεντινή, πριν την χρεοκοπία της. Υπάρχει διάσπαση της πολιτικής, η οικονομική κατάσταση είναι άθλια, οπότε δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί η οικονομία να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Υπάρχει τόση αβεβαιότητα. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν λόγο να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Υπάρχει αρκετή πίεση -και εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών- να υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική λιτότητας. Θεωρείτε πως αυτό μπορεί να αφήσει τις χώρες –κυρίως της νότιας Ευρώπης- να «αναπνεύσουν», συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας; Αποτελεί μια καλή συνταγή;

Αν οι συνθήκες χαλαρώσουν, σίγουρα αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα. Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι θα εξακολουθήσει να απαιτείται δημοσιονομική λιτότητα σε μια κατάσταση στην οποία μια χώρα βυθίζεται στην ύφεση με γρήγορους ρυθμούς και δεν υπάρχει αντίβαρο στην περαιτέρω ζημιά που η λιτότητα θα προκαλέσει. Οπότε, αυτό που θα κάνει η χαλάρωση (της πολιτικής λιτότητας) είναι να κάνει λιγότερο απότομη την προς τα κάτω πορεία της οικονομίας. Αυτό δεν αλλάζει. Ένα λογικό αντίβαρο, οι περισσότερες χώρες που προσπαθούν να κάνουν αυτού του είδους την προσαρμογή, το έχουν καταφέρει με επιτυχία κινώντας την συναλλαγματική ισοτιμία, προκειμένου να δώσουν ώθηση στους εξωτερικούς τομείς. Για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να το κάνεις σωστά. Πρέπει να το στηρίξεις με δημοσιονομική λιτότητα, παράλληλα με την ώθηση στους εξωτερικούς τομείς. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιους τομείς. Ο τουρισμός αποτελεί το 16% της ελληνικής οικονομίας, οι εξαγωγές διαφόρων προϊόντων μπορούν να έχουν ανταγωνιστικές ισοτιμίες, επενδύσεις μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αποτελώντας το αντίβαρο στον προϋπολογισμό.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ευρωζώνης;

Τίθεται ένα ερώτημα για το αν θα υπάρξει μετάδοση (contagion) αλλά η έξοδος της Ελλάδας θα συμβεί σε μια κακή στιγμή για την Ευρώπη, δεδομένου ότι χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αν και η Ελλάδα είναι στο κάδρο, η Ισπανία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μια ελληνική έξοδος στην παρούσα φάση θα ήταν πολύ προβληματική για το υπόλοιπο της Ένωσης, αλλά αυτό δεν πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα, μόνο το γεγονός ότι συνεχίζει να θυσιάζεται για να σωθεί το ευρώ, για να σωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες.

Άλλες χώρες κινδυνεύουν να φύγουν από την ευρωζώνη;

Βεβαίως, απλά θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Πιστεύετε ότι η σωτηρία της Ελλάδας περνά μέσα από το δικό της νόμισμα;

Όπως προείπα, η επιστροφή της Ελλάδας στο νόμισμά της αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για την Ελλάδα να αποκτήσει ελπίδα. Αλλά δεν είναι επαρκής η συνθήκη αυτή. Πρέπει ναι μεν να έχει το νέο νόμισμα, αλλά και να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πολιτικές, προκειμένου να προχωρήσεις μπροστά. Διαφορετικά, αυτό που προσφέρει το ΔΝΤ και η ΕΕ, είναι άλλα πέντε χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.

O Desmond Lachman, στέλεχος του συντηρητικού American Enterprise Institute, έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στα πανεπιστήμια Georgetown και Johns Hopkins, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής της οικονομικής στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών της Salomon Smith Barney, ενώ στο ΔΝΤ διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της αναπτυξιακής πολιτικής (1996-2003), Ανώτερος Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Τμήμα (1990-94), και επικεφαλής στο τμήμα για το Δυτικό Ημισφαίριο (1984-90)

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στον "Επενδυτή" στις 14 Ιουνίου
 
 http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=18848:desmond-lachman--------&catid=2:2010-01-19-17-32-28&Itemid=4
 

No comments:

Post a Comment