Σελιδες

Wednesday, April 4, 2012

Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για το Διάστημα

Oι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν δορυφορικές εικόνες κορυφαίας ποιότητας επί 24ωρου βάσης, συμμετέχοντας στο προηγμένο πρόγραμμα Helios-ΙΙ.

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεκαετιών, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), που είναι ο αρμόδιος δημόσιος φορέας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), εκπόνησε Σχέδιο Στρατηγικής που θα οδηγήσει στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Διάστημα.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓΕΤ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΟΜΟΙΩΣ Η Υ.Π.Α ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.

ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ) ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΜΕΣΑ) ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΔΕ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ή ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΕΜΑΣ, ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ... ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΠΑΛΙ, ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ... ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ...

Το Σχέδιο Στρατηγικής που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, ετοίμασε ομάδα εργασίας, η οποία είχε συσταθεί στο τέλος του 2011 και αποτελείτο από ειδικούς επιστήμονες του τομέα του Διαστήματος, εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και έναν εμπειρογνώμονα από την ESA. Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, θα είναι η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας αλλά και του δημόσιου τομέα της, με την υποβολή των σχετικών προτάσεων που θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για το Διάστημα. Η Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε τη διαδικασία εγκαθίδρυσης συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος-ΕΟΔ (European Space Agency-ESA), αναγνωρίζοντας τη σημασία του Διαστήματος και των εφαρμογών του για πλήθος τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως επίσης για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Το 1994 υπογράφηκε το πρώτο Πρωτόκολλο συνεργασίας που έδωσε το δικαίωμα στη χώρα μας να συμμετέχει σε ένα περιορισμένο εύρος δραστηριοτήτων της ESA. Πραγματική ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας – ESA δόθηκε με τη Συμφωνία Συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε το 2001 και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στον ΕΟΔ ως πλήρες μέλος, με τη Συμφωνία Προσχώρησης, η οποία υπογράφτηκε στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2004. Στη συνέχεια, η Συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλή με το Νόμο 3308/2005.

Το Σχέδιο Στρατηγικής, που τέθηκε σε διαβούλευση, αναφέρει ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ESA, ως το 16ο πλήρες μέλος (ανάμεσα στα 19 κράτη μέλη σήμερα), κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, τόσο από ερευνητικής και τεχνολογικής πλευράς, όσο και από στρατηγικής, δεδομένου ότι εξασφαλίζει τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μέσω βιομηχανικών επιστροφών. Παράλληλα, παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες στους ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις να αναπτύξουν, σε ανταγωνιστικό επίπεδο, διαστημικές δραστηριότητες (προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές) τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ακόμα, τονίζεται ότι η επένδυση της χώρας μας στον στρατηγικό τομέα του Διαστήματος αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, και τελικά αποτελεί επιλογή εθνικής ανεξαρτησίας.

Αν και η συμμετοχή μίας χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα με δεδομένη την ανάπτυξη εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και την εφαρμογή για τα κράτη μέλη του λεγόμενου κανόνα « Συντελεστού Γεωγραφικής Επιστροφής «, που ανέρχεται στο 95% της υποχρεωτικής εισφοράς τους, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.

Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ως στρατηγικούς στόχους:
- Να δημιουργήσει επαφές και συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών φορέων διαστημικής έρευνας, τεχνολογίας και εφαρμογών για την εκτέλεση και αξιοποίηση δράσεων μεγάλης κλίμακας.
- Να οδηγήσει στη δημιουργία επιλεγμένων ελληνικών διαστημικών συσκευών και οργάνων για την ευρωπαϊκή και διεθνή διαστημική αγορά.
- Να αναστρέψει την υφιστάμενη αρνητική "γεω-επιστροφή" με την υποστήριξη της ελληνικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση διαστημικών προϊόντων.

- Να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη χρήση των διαστημικών εφαρμογών, τη διαλειτουργικότητα με τις αντίστοιχες επίγειες υπηρεσίες και τη συνεργασία της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας, της διαστημικής βιομηχανίας και των τελικών χρηστών προς όφελος των πολιτών.
- Να ανεβάσει το επίπεδο της διαστημικής τεχνογνωσίας της ελληνικής βιομηχανίας και των φορέων με την υποστήριξη της συνεργασίας με άλλους εταίρους στην ESA, την ΕΕ και άλλα κράτη με αναγνωρισμένη εμπειρία καθώς και με τη δημιουργία ειδικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διαστημική Τεχνολογία και Εφαρμογές.

http://strategyreports.wordpress.com/2012/04/03/national-space-strategy/
 

No comments:

Post a Comment